top of page

Академија умјетности и Конфуцијев институт обиљежили Свјетски дан музике у Бањој Луци

Updated: Aug 17, 2018

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци се 21. јуна 2018. године придружио Академији умјетности у обиљежавању Свјетског дана музике представљајући кинеску традиционалну музику на мини концертима на неколико локација у Бањој Луци, од којих је једна била и атријуму Градске управе Бања Лука.


Управо на овој локацији је по први пут представљен традиционални музички инструмент гућин, на којем је свирала Cai Ying, кинеска директорица Конфуцијевог института, која је службено отворила овогодишњу церемонију.


Госпођа Ying је свирала и увече у пјешачкој зони у центру града, док је госпођа Gao Yang, професорица кинеског језика у Конфуцијевом институту, изводила борилачку вјештину таиђи уз звукове овог традиционалног кинеског инструмента.


Група музичара Академије умјетности је на неколико различитих локација пјевала кинеску традиционалну пјесму Jaсмин.


Свјетски дан музике се више од 30 година званично обиљежава и прославља у великом броју градова и мјеста, у више од стотину земаља свијета, уз пригодне мини концерте на отвореном и у јавним културним институцијама. На тај начин се жели изненадити јавност и подсјетити је на важност музике.


Празник музике се почео прослављати 1982. године, на иницијативу француског Министарства културе. Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци је 2010. године службено уврстила Град Бању Луку међу градове које обиљежавају овај догађај.



bottom of page