top of page

Вјежбамо таиђи у Дневном центру за старе особе у Бањој Луци

На приједлог предсједнице Управног одбора Удружења Дневног центра за старе особе у Бањој Луци Дубравке Милобаре, представници Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци посјетили су 17. октобра 2018. године Дневни центар за старе особе, са циљем да им се представи кинеска вјежба таиђи као и предности његовог вјежбања на физичко и ментално здравље.


Професорица Конфуцијевог института Гао Јанг објаснила је окупљеној групи старијих особа, члановима овог Дневног центра, да у Кини није необично видјети старије особе како вјежбају таиђи по градским парковима и да тамо влада мишљење да је веома важно редовно вјежбати због благодети које оно има на физичко и ментално здравље људи.


Позвала их је да покушају заједно са њом да изведу неколико покрета и да сами осјете дражи и ефекте ове веома корисне вјежбе.


Током извођења карактеристичних покрета таиђија уз умирујућу киенску музику у позадини, Гао је објаснила да вјежбањем уз инструктора временом ојачају сви мишићи, а да се постиже и унутрашњи мир и ум и тијело се полако ослобађају свакодневног стреса и притисака.


Члановима Дневног центра се вјежбање таиђија веома допало и изразили су жељу да га практикују једном седмично са представником Конфуцијевог института.


Таиђи је древна кинеска борилачка вјештина, стара преко 600 година, која се данас практикује широм свијета због вишеструких добробити које има на здравље људи. Вјежбање таиђија је добро и за физичко и за ментално здравље. Погодан је за људе различитих старосних доби, без обзира да ли се ради о жени или мушкарцу, као и за сва физичка стања људи. Посебно је погодан за старије особе због својих покрета које се изводе полако, координисано и опуштено.


17. октобар се иначе у Кини обиљежава као Дан пензионера.




bottom of page