top of page

Курс калиграфије и традиционалног кинеског сликарства у Технолошкој школи у Бањој Луци

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци је у сарадњи са ЈУ Технолошком школом Бања Лука почела да држи курс кинеске калиграфије и традиционалног кинеског сликарства за све заинтересоване ученике ове школе. Са држањем часова кинеске калиграфије и сликарства почело се у децембру 2018. године и наишло је на велики одазив ученика, који су задовољни што имају прилику да технике ових веома цијењених умјетничких облика изражавања науче управо од професора и стручњака на овом пољу из Кине. Часови се одржавају једном седмично у студију Технолошке школе.

Калиграфија је, иначе, умјетност лијепог писања која води поријекло из Кине. Сматра се да је настала око 4 000 година прије нове ере. Најстарији облици калиграфије у древној Кини настали су резбарењем знакова у овнове рогове или корњачине оклопе, касније на грнчарији. Процјењује се да су Кинези почели да користе четкицу за писање знакова на тврдим површинама између XI и XIV вијека п.н.е.


Кинеска калиграфија се у Кини сматра врхунском умјетношћу. Још у најранијем раздобљу била је као облик умјетничког самоизражавања једнако цијењена као поезија. Она прати почетке и развој кинеског писма, сазријева током своје дуге историје, пролазећи кроз различите форме и стилове, и постаје самосталан и јединствен умјетнички израз. У калиграфији се користе рижин папир, четкица, мастило и камена посуда за мастило и вода.


Техника исписивања знакова зависи умногоме од поменутих материјала. Четкица која се користи у калиграфији је обично сачињена од снопа дуге мекане животињске длаке попут црне зечје или бијеле козје длаке гурнуте унутар дршке од бамбуса или дрвета (или од неког другог материјала). Четкице су различитих облика и величина, што утиче на то како ће линије бити исписане на папиру. Тачније, од држања тијела и четкице, концентрације и осјећаја за дозирање притиска као и врха четкице зависи како ће линије у калиграфији бити изражене. Рижин папир на којем се пише може да буде направљен од различитих материјала, довољно танких и упијајућих, и не дозвољава брисање, поправљање или накнадно додавање. То калиграфију управо и чини тако непосредном.


Као гледалац, кинеску калиграфију не морате нужно знати да читате да бисте у њеним линијама могли да уживате.

Сликарство и калиграфија настали су из истог извора и између њих су, током дугог развоја, створене безбројне везе. Ове двије умјетности имају заједнички темељ у смислу концепције, композиције, стила. Сликарство има два основна елемента – цртеж и боју. Цртеж је суштина кинеског традиционалног сликарства. Са развојем сликарства појављује се све више боја чија улога је све важнија.


Базирано на традицији калиграфије, кинеско сликарство развило је посебан стил који се разликује од западног сликарства. Кинеско сликарство се усредсређује на туш и линију. Оно што је занимљиво о кинеском сликарству је да је сваки потез четкицом коначан, што значи да нема поправљања. Има богату историју умјетничке форме и позната је широм свијета. Кинеско сликарство се традиционално врши на рижином папиру или танкој свили, употребом различитих четкица, кинеског мастила и боје. Обухвата разне теме попут портрете, пејзаже, цвијеће, птице, животиње и инсекте

Разумијевање кинеског сликарства значи разумијевање Кинеза.




bottom of page