top of page

Уручење награда поводом ликовног конкурса

Updated: May 6, 2021

Поводом обиљежавања Кинеске нове године и уласка у годину бика, Конфуцијев

институт Универзитета у Бањој Луци организовао је током фебруара 2021. године конкурс ликовних радова за ученике основних и средњих школа те студенте Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, на тему Кинеске нове године.


Конфуцијев институт је имао задовољство да прими преко 300 предивних и креативних

радова ученика широм земље, који су инспирацију за своје радове пронашли у овом

великом и значајном празнику у Кини.


Жири је имао веома тежак задатак да одабере најбоље радове, при чему су Невена

Глувачевић, ученица седмог разреда ОШ „Алекса Шантић“ из Бање Луке, и Леон

Мирјанић и његови другари Матија Нинић, Марко Стојчић, Софија Бероња, Хана Јошић,

Данило Максимовић, Лара Вујасин, Клара Толимир, Павле Боговац, Рајна Јанковић и

Елена Загарановић, ученици првог разреда ОШ „Никола Тесла“ из Бање Луке , награде

добили из категорије основних школа. Из исте категорије, посебне награде за

оригиналност и креативност добиле су Милица Сандић, ученица седмог разреда ОШ „Иво Андрић“ из Бање Луке, Елена Антонијевић, ученица трећег разреда ОШ „Алекса

Шантић“ из Бање Луке, Јелена Калаба, ученица ОШ Георги Стојков Раковски Бања Лука, Софија Бубић, ученоица ОШ Змај Јова Јовановић из Бање Луке и Алексеј Чутура, ученик ОШ Петар Петровић Његош из Бање Луке. Из категорије средњих школа, награду су добиле Андреа Грујић из ЈУ Технолошке школе Бања Лука и Лејла Куљанчић из ЈУ Гимназија Живинице. Посебне награде из ове категорије добиле су Милана Ђаковић, ученица ЈУ Технолошке школе из Бање Луке, Неда Ристић, ученица ЈУ Економске школе из Теслића, Алмедина Синановић, ученица ЈУ Угоститељске школе из Добоја, Матеа Криштић, ученица Фрањевачке класичне гимназије из Високог и Милица Пушара, ученица Гимназије Бања Лука. Од студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, награђене су Босиљка Остић и Дајана Ћук.


Свим ауторима ликовних радова биће уручене у захвалнице за учешће на активностима

организованим од стране Конфуцијевог института Унвиерзитета у Бањој Луци поводом

обиљежавања Кинеске нове године у фебруару 2021. године уз Каталог свих ликовних

радова.


Посебно треба похвалити учешће наставника који су ученицима помогли око припреме и слања ликовних радова, међу којима се истичу ОШ „Алекса Шантић“ Бања Лука, ОШ „Змај Јова Јовановић“ Бања Лука, ОШ „Иво Андрић“ Бања Лука, ОШ „Петар Петровић Његош“ Бања Лука, ОШ „Никола Тесла“ Бања Лука, ОШ „Десанка Максимовић“ Драгочај, Бања Лука, ОШ „Вук С. Караџић“ Бања Лука, ОШ „Свети Сава“ Бања Лука, ОШ Иван Горан Ковачић Бања Лука те ЈУ Технолошка школа из Бање Луке, ЈУ Гимназија из Живиница, ЈУ Економска школа из Добоја и Фрањевачка класична гимназија из Високог.


Стална поставка одабраних ликовних радова ученика основних и средњих школа, те

студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, на тему Кинеске нове године налази се на првом спрату Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци (Универзитетски град), гдје се налазе и просторије Конфуцијевог института. Свако је добродошао да погледа изложбу у оквиру радног времена Факултета од 8 до 19 часова сваког радног дана и суботом до 14 часова и уз придржавање прописаних епидемиолошких мјера.


Иначе, Кинеска нова година, која се још назива и Лунарна нова година или Празник

прољећа, најважнији је празник којим се у Кини обиљежава крај зиме и почетак прољећа. Она се данас не прославља само и Кини, већ се обиљежава у многим градовимасвијета широм уз раскошан ватромет, плес лава или змаја, црвене лампионе, жељама за срећом и благостањем, као и у виду других културно-умјетничких манифестација.


На овај начин се пружа прилика другим народима да осјете чар кинеске традиције и

културе.







bottom of page