top of page

Одржано предавање ''Односи Европе и Кине током историје''

У организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци 23. новембра 2018. године одржано је предавање на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци на тему „Односи Европе и Кине током историје“ проф. др Боре Бронзе.


Проф. др Боро Бронза је говорио о односима Кине и Европе као и о развоју тих односа од доба када је Кином владала ујединитељска династија Ђин (221-202 г.п.н.е) до 1912. године и престанка постојања царске Кине.


Током једночасовног предавања, посјетиоци су имали прилику да више чују о династијама које су обиљежиле кинеску историју – Јуен, Минг и Ћинг. Посљедња је била манџурска династија која је владала све до 1911. године, кад је Кина укинула империјални систем и постала република.


Односи Европе и Кине у овом миленијумском периоду су били прожети мисионарством, слањем изасланика, бољим и лошијим периодима, као и ратовима. Професор Бронза се на предавању посебно осврнуо на 19. вијек и односе Кине и Велике Британије и Њемачке. Овај вијек је важан када говоримо о кинеско-британским односима, јер је то био вијек Опијумских ратова и стављања Хонг Конга под суверенитет Велике Британије.


Предавање проф. Бронзе представља важан аспекат улоге Конфуцијевог института, који жели да свим заинтересованим приближи кинеску историју, културу, начин живота, као и односе са европским земљама, некад и сад. Ово предавање је добра увертира у још боље разумијевање Кине.


„Кина и њени односи са европским континентом су у све већој жижи европске јавности те је изузетно битно да се Универзитет у Бањој Луци и Конфуцијев институт, Република Српска уопште, налазе у једном таквом тренду проучавања различитих аспеката кинеског простора, што свакако подразумијева адекватно валоризовање историјских односа између Кине и Европе,“ изјавио је Бронза, и додао да се, као што је то увијек случај, из историје може и треба научити нешто и за будућност.


Проф. др Боро Бронза сматра да је значајно продубљивати знања о геополитичком поднебљу које има и имаће есенцијални значај за наш будући политички развој.

Ово било једно у низу тематских предавања о Кини и њеној култури, традицији и економским и друштвеним токовима, које је организовао Конфуцијев институт, и слична предавања биће организована заједно са професорима са Универзитета у Бањој Луци и у наредном периоду.


Проф. др Боро Бронза је професор историје на Одсјеку за историју на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци.




bottom of page