top of page

Организована предавања Горана Ђурђевића и Звонимира Стопића

Updated: 6 days ago

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци организовао је почетком године предавања професора историје Горана Ђурђевића и Звонимира Стопића, који иначе предају на универзитетима у Народној Републици Кини.


На првом предавању на тему „Марко Поло и Пут свиле“, одржаном 17. јануара 2024. године у онлајн формату, археолог и историчар Горан Ђурђевић је говорио о успостављању и спознајама о Путу свиле и улози Марка Пола у познавању Азије, као и различитим анализама и перцепцијама Пута свиле и Марка Пола на Медитерану, Балкану и Кини.


Даље, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Бањој Луци, Конфуцијев институт је организовао и предавање професора историје и филозофије Звонимира Стопића под називом „Кина и неолит“, 18. јануара 2024. године, у читаоници Филозофског факултета. На овом предавању је публика имала прилику да више сазна о млађем каменом добу и развоју археологије у Кини, о приступима који се данас користе за добијање увида у ово раздобље те о човјековим навикама, вјештинама, миграцијама, односу са природом и свим осталим специфичностима везаним за ову далекоисточну земљу.


Горан Ђурђевић и Звонимир Стопић су аутори књиге „Свила, змајеви и папир – кинеска цивилизација, култура, археологија и повијест“, која се користи у изучавању Кине на Студијском програму синологије Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.



bottom of page