top of page

Радионица традиционалног кинеског сликарства

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци организовао је радионицу под називом “Доживите традиционално кинеског сликарство“ у суботу, 29. децембра 2018. године, у просторијама Факултета политичких наука.


Кинеска професорка дала је кратак увод у историју и значај сликарства у Кини, и објаснила је разлике између западног и кинеског стила сликања, наглашавајући филозофску технику „мање је више“ у кинеском сликарству.


Базирано на традицији калиграфије, кинеско сликарство развило је посебан стил који се разликује од западног сликарства. Кинеско сликарство се усредсређује на туш и линију. Има богату историју умјетничке форме и позната је широм свијета. Кинеско сликарство се традиционално врши на рижином папиру или танкој свили, употребом различитих четкица, кинеског мастила и боје. Обухвата разне теме попут портрете, пејзаже, цвијеће, птице, животиње и инсекте.


Кинеско сликарство често прати и поезија. Кроз вијекове је бамбус, на примјер, био инспирација умјетницима. Пјесници су о њему писали пјесме у којима су изражавали своје дивљење чистоћи и елеганцији бамбуса. Упоређивали су његове квалитете са људским квалитетима. Био је и омиљена тема кинеских сликара и калиграфа у прошлим династијама.


Традиционално кинеско сликарство: бамбус


И тако је на овој суботњој радионици професорка учесницима показала како да правилно држе четкицу и насликају бамбус, рака или орхидеју.



Радови су испали одлични :)

Ово је била пета по реду радионица организована од стране Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци. Ове радионице, које се организују сваке суботе на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци на различите теме, за циљ имају да грађанима Бање Луке омогуће да учествују у различитим аспектима кинеске културе и тако је боље упознају и разумију.



bottom of page