top of page

Сарадница КИ УНИБЛ на Фестивалу средине јесени у Стокхолму

14. септембра 2019. године одржан је кинески јесењи фестивал и у главном граду Шведске, у централном парку у Штокхолму, једном од најпосјећенијих мјеста у овом граду.

Фестивал је био посвећен кинеској култури, представљене од стране многобројних кинеских компанија, удружења и инстита које у овој земљи промовишу Кину и њен језик и културу, међу којима је била и прва Конфуцијева учионица основана у Шведској 2011. године, и то у Гимназији у Фалкенбергу на југозападу земље, која данас представља важну платформу за стицање знања о Кини.

Велики број грађана је на фестивалу, који је трајао цијели дан, могао да ужива у кинеској храни, слушању кинеске музике на традиционалним кинеским инструментима, сликању и умјетности резања папира, калиграфији, акупунктури коју су представили међународно цертификовани љекари и сл.

Само неколико минута даље од овог мјеста, у Скепсхолмену, налази се Музеј антиквитета Далеког истока, гдје се могу погледати богате колекције историјских артифаката, које мало који музеј ван Азије има, и научити много о Кини и другим азијским земљама, о начину на који су људи хиљадама година живјели и стварали у Азији, о списима, религији, чајној церемонији, о 3 500 хиљаде година старе умјетности и занатства у царској Кини, као и о њеној савременој умјетности.


bottom of page