top of page

Спољна политика савремене Кине

Updated: Jul 10, 2020

Милош Шолаја, ванредни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, одржао је у понедјељак, 11. маја 2020. године, друго по реду онлајн предавање на тему „Спољна политика савремене Кине“, које је Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци организовао за студенте и ширу јавност.

Проф. др Шолаја је у свом једночасовном излагању изнио кључне информације које дефинишу савремену кинеску политику, уз детаљан осврт на кинеску традицију, историју и филозоску мисао која се заснива на конфуцијанском учењу. Он је истакао да је кинеска спољна политика грађена од низа политика које јој служе у остваривању кључних политичких циљева.

Како је навео, све је кренуло током седамдесетих година прошлог вијека, након смрти Мао Цетунга и почетка иницијативе Денг Сјаопинга, када је почело једно ново вријеме које се назива „Реформе и велико отварање“. Кина је од тог периода посвећена унутрашњем развоју и отварању према Западу, а данас је технолошки напредно друштво које живи на платформама информационих технологија, са јаком професионалном и технички напредном националном одбраном, привлачна је за инвеститоре, али и сама инвестира у друге земље, посебно у оне у развоју. Она је и кључни глобални играч на пољу безбједности, јер активно учествује у рјешавању свих глобалних криза од Сјеверне Кореје, Ирана, Судана, Сирије па тако и на пољу глобалних изазова узрокованим разним пандемијама, као и тренутно актуелне пандемије COVID-19.

У свом излагању, професор Шолаја се посебно осврнуо на економски развој који се десио у посљедњих 40 година захваљујући политици „Реформи и отварања“, а што је за резултат имало да око 900 милиона Кинеза из социјалне категорије испод граница сиромаштва пређе у категорију средње класе, остављајући само 3,5 одсто популације испод граница сиромаштва. Истакао је да је економски успон Кине дошао много раније него што се то могло очекивати, а да је главни разлог томе њена одлука да се прихвати глобализација.

Нова политичка мисао Кине заснива се на конфуцијанској отворености, промовисању традиционалних вриједности унутар хармонијски усклађеног свијета, и она данас помаже многим државама како кроз економске, финансијске тако и кроз образовне, здравствене и културне облике сарадње.

Професор Шолаја истиче да је кинеска сарадња кроз различите форуме, савезе и организације додатно специфична, јер није крута нити бирократски условљена, па је то и један од кључних разлога због чега многе државе радо прихватају кинеске инвестиције и пројекте, чиме директно помажу спровођење и остваривање кинеских спољнополитичких циљева. Милош Шолаја је професор међународних односа, међународне безбједности и спољне политике на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Учествовао је на више међународних конференција, конгреса и других догађаја. Објавио је око 100 радова у овим областима у међународним и домаћим часописима и четири публикације, од којих су неке уврштене и у међународне библиотеке.

Предавање можете да погледате на линку:


Фотографија: РТРС


bottom of page