top of page

Успјеси полазница Конфуцијевог института

Студенткиња прве године синологије на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци, Теодора Пајић, тренутно борави у Кини у склопу љетног кампа „Појас и пут“, који се одржава од 12. до 25. августа 2023. године, у градовима Пекинг и Далијан.


Теодора је, захваљујући добрим резултатима које је постигла на такмичењу из познавања кинеског језика и културе „Кинески мост“ за ученике средњих школа, одржаног у мају ове године, добила прилику да борави двије седмице у Кини и тако посјети многе знаменитости у тој земљи и стекне нова искуства и познанства.


Као другопласирана на такмичењу „Кинески мост“, Теодора ће у Кини боравити и у октобру, гдје ће представљати себе и своју земљу на завршном такмичењу у Пекингу.

Ова осамнаестогодишњакиња већ три године похађа курс кинеског језика на Конфуцијевом институту Универзитета у Бањој Луци, а овај језик је, како сама каже, завољела већ на првом часу. Годинама волонтира, заједно са другим полазницима, на различитим културолошким догађајима које Институт организује, гдје има прилику искористити све оно што је научила на курсу.


Њена љубав према Кини и кинеском језику и жеља за учењем о другачијим културама, упознавањем различитих људи и стварањем нових успомена мотивисало ју је да ове године упише први циклус студија синологије на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.


Првопласирана на такмичењу „Кинески мост“ за средњошколце Дајана Ракар, такође дугогодишња полазница курса кинеског језика на Конфуцијевом институту, остварила је изузетан резултат те је примљена на пуну стипендију на Универзитет Сијан Ђаотонг у Кини, смјер Информаицоне технологије, а студије ће похађати на кинеском језику.


Након успјешно завршеног такмичења за ученике средњих школа, у јуну ове године је одржано и такмичење „Кинески мост“ за ученике основних школа. Сви ученици су имали одличне изведбе, а побједница овог такмичења, Хелена Дивљак, такође ће учествовати на завршном такмичењу у Пекингу, крајем октобра ове године.


Хелена Дивљак, ученица осмог разреда Основне школе „Јован Цвијић“ у Бањој Луци, већ три године учи кинески језик на Конфуцијевом институту, а за себе каже да је одувијек заинтересована за проучавање других култура и језика те да овај одлазак у Кину доживљава и као дивну прилику да упозна кинеску природу и види панде.


Кинески мост је такмичење које повезује све љубитеље кинеског језика и културе, а прелиминарно такмичење се одржава једном годишње широм свијета. Организује се у три категорије - за ученике основних школа, ученике средњих школа и студенте. Ова прелиминарна такмичења одржавају се у више од 130 земаља, а завршница се одржава у Кини.










Comments


bottom of page