top of page

УЧИМО КИНЕСКИ!

Updated: Sep 7, 2023

Урадите нешто ново, занимљиво и изазовно за себе и одаберите да учите кинески jeзик! Већ данас се можете пријавити за курс кинеског језика на имејл адресу konfucijev.institut@unibl.org


Зашто да учите кинески?


- Једна петина свјетске популације говори кинески, а око 500 милиона странаца широм свијета га учи.


- Кина је најбрже растућа економија и друга економска сила свијета и већ је присутна у разним аспектима нашег друштвеног и политичког живота. Стога често можемо да чујемо да је он језик будућности, што нам даје довољно разлога да га почнемо учити 😊


- Све је више европских држављана који са великим занимањем почиње изучавати кинески језик, а и у многим основним и средњим школама широм Европе, па тако и код нас, сада постоји више могућности учења баш тог језика као изборног у настави.


- Подижете своју вриједност на тржишту рада (ново тржиште од преко 1 милијарде становника).


- Највећи и најамбициознији свјетски пројекат “Појас и пут - Нови пут свиле“, инициран и вођен од стране НР Кине, има за план да повеже 68 земаља свијета и омогући бржи проток робе и услуга.


- Кина обилује богатом културом, традицијом, знаменитостима и другим занимљивостима које привлаче људе из свих дијелова свијета да је посјете.


- Особе које говоре кинески језик, за разлику од других језика, користе и додатно развијају обје половине мозга како би могли разликовати значење ријечи (у кинеском језику од изговора зависи и значење).


- Задовољите своју знатижељу.

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци у понуди има курсеве свих нивоа који се одвијају у учионици. Полазници имају прилику да се директно упознају са кинеским језиком и културом преко изворних говорника и професора кинеског језика. На крају програма добијају потврде о успјешном завршетку курса из кинеског језика, уз могућност полагања испита ХСК (кинеског националног стандардизованог теста којим се одређује ниво знања кинеског језика нематерњих говорника) на Конфуцијевом институту, који је и Центар за полагање овог међународног признатог испита.


Шта можете да очекујете када прођете сљедеће нивое:


ХСК 1

Број научених ријечи: 150

Број научених знакова: 170

Разумијевање и кориштење једноставних карактера (знакова) и реченица и представља припрему за наставак учења кинеског језика. Сви карактери су праћени латиничном транскрипцијом Пинјин.


ХСК 2

Број научених ријечи: 300

Број научених знакова: 347

Кориштење кинеског језика у свакодневном говору. Сви карактери су праћени латиничном транскрипцијом Пинјин.


ХСК 3

Број научених ријечи: 600

Број научених знакова: 617

Кориштење кинеског језика у свакодневној комуникацији, описивању посла или учења. Способност кориштења кинеског језика у разговору са Кинезима, током путовања у Кини, итд.


ХСК 4

Број научених ријечи: 1200

Број научених знакова: 1064

Широк опсег тема о којима се може разговарати на кинеском језику и разговор са Кинезима на вишем нивоу.


ХСК 5

Број научених ријечи: 2500

Број научених знакова: 1685

Способност читања новина и часописа на кинеском језику, гледања кинеских филмова и писања говора на кинеском језику.


ХСК 6

Број научених ријечи: 5000

Број научених знакова: 2663

Разумијевање у потпуности свих информација на кинеском језику и једноставно изражавање на било коју тему.


Нови циклус курсева свих нивоа почиње 18. септембра и трајаће до 29. децембра 2023. године и одвијаће се два пута седмично у трајању од 90 минута, у учионици Конфуцијевог института на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци (2. спрат). Бесплатни су за све студенте и запослене на Универзитету у Бањој Луци, те ученике основних и средњих школа. За остале који су заинтересовани за изучавање кинеског језика, цијена курса износи 200 КМ.




bottom of page