top of page

Чувени кинески архитекта Џао Ђинсонг одржао предавање у Бањој Луци

Updated: Aug 17, 2018

Џао Ђинсонг, почасни професор на кинеском Универзитету у Тјенђину, Одсјек за архитектуру и дизајн, одржао је предавање на тему “Паметног и одрживог дизајнирања - од планирања до имплементације” у амфитеатру Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) Универзитета у Бањој Луци, у уторак, 26. јуна 2018. године, са почетком у 19 часова.


Предавање је отворила декан АГГФ-а проф. др Бранкица Милојевић и у уводном говору истакла важност размјене знања, те истакла да ће предавање професора Ђинсонга бити прилика да се студенти Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета упознају са најновијим достигнућима на пољу архитектуре, дизајна и израде мастерплана, усмјерено на естетику, функционалност, заштиту животне средине и енергетску ефикасност у НР Кини.


Предавању је присуствовало 60 студената и професора, те архитекти који су имали прилике да виде практична рјешења од трансформације фабрике трактора у Тјенђину у животни простор који је прилагођен дизајном и фунцкионалношћу модерном животу, до пројекта изведеног на острву Малдиви, гдје је успјешно ријешено питање недостатка простора.


Долазак професора Ђинсонга организован је од стране Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, који и на овај начин настоји да подијели кинеско знање и искуство са локалном заједницом у којој дјелује.


Ђинсонг је оснивач мултинационалне компаније Арчиленд, уједно је и главни архитекта и директор дизајна, која дјелује у неколико земаља свијета и која је уназад неколико година добила престижне награде како у Кини тако и на међународној сцени.



bottom of page