top of page

Културолошке радионице организоване поводом Кинеске нове године

Конфуцијев институт је, поводом обиљежавања Кинеске нове године, у фебруару организовао низ занимљивих радионица за дјецу предшколског, основношколског и средњошколског узраста.


У Конфуцијевој учионици Гимназије Бања Лука ученици ове школе могли су на предавању организованом за њих чути о зодијаку и кинеским обичајима везаним за овај најважнији празник у Кини, али и научити да играју кинеску стратешку игру веићи.

Многи волe ову древну игру због суштине кинеске филозофије коју садржи. На примјер, у конфуцијанизму се наглашава правило златне средине, да људи не би требало да иду у крајности те да не би требало све да откривају у вези са својом личношћу. Слично томе, у игри веићи морате да сакријете своје намјере и не откријете их до краја. Према традиционалној таоистичкој доктрини, ако желите да узмете нешто од других, прво морате да се одрекнете нечега свог. Ово је подједнако примјењиво на стратегије ове друштвене игре.


Радионице кинеског резања папира и прављења украса организоване су основцима Основне школе „Никола Тесла” и дјеци у вртићима Монтесори и „Анђео”.

Радионица на тему умјетности резања папира, врста умјетности која потиче из Кине и која се проширила на цијели свијет и данас је веома популарна, увијек привлачи велики број дјеце и одраслих који желе да се опробају у овој древној вјештини.


Иако је данас распрострањена широм свијета, једино је кинеску умјетност резања папира UNESCO уписао у листу свјетске нематеријалне баштине. Ова вјештина у Кини стара је преко 1,500 година и представља културолошке вриједности кинеског народа.




bottom of page