top of page

Представљање бијелог порцулана из Кине у Бањој Луци

Умјетнички предмети од бијелог порцулана из округа Дехуа u Народној Републици Кини биће представљени широј јавности 13. маја 2024. године, у 12 часова, у Музеју савремене умјетности Републике Српске.


Бањалучка публика ће имати прилику да од професора са Института за културно насљеђе из Дехуe Чена Ђенџонга и мајстора керамичке умјетности са Института за керамику из династије Минг Дена Минглианга чује о кинеској умјетности прављења керамике и предмета од бијелог порцулана, као и о окргугу Дехуа и његовим пећима, које је у свијету познато као центар производње бијелог порцулана.

Улаз је слободан.


О округу Дехуа и умјетности прављења кинеске керамике


Округ Дехуа се налази у централној провинцији Фуђен на југоистоку Кине. То је округ са дугом историјом производње керамике, која је почела још у периоду неолита, развила се у династијама Танг и Сонг, а цвjетала у династијама Минг и Ћинг. У Дехуa се порцулан производи више од 3.700 година.


Дехуа је мjесто гдје се развила култура и умјетност прављења кинеске керамике и које је постало пријестоница кинеског порцулана. Познатo је као „Свјетска пријестоница керамике“, а ту титулу је добилo од Свјетског савјета за занате, заједно са Организацијом за образовање, науку и културу Уједињених нација (UNESCO).


Порцулан из Дехуа је постала важна роба која се извозила „поморским путем свиле“ још у вријеме династије Сонг (960-1279) и династије Јуан (1271-1368), и коју су наставили да извозе и продају у југоисточној Азији, Европи и другим мјестима током династије Минг (1368–1644) и династије Ћинг (1644–1911). Чисто бијели порцулан који се тамо правио Французи су касније назвали “Blanc de Chine” и као такав је постао познат широм свијета, служећи као културна веза између древне Кине и остатка свијета.


Историјски гледано, занатлије мјеста Дехуа су правили широк асортиман бијелих посуда и других керамичких производа који су се навелико извозили древним поморским путем свиле. Ватра је непрестано буктила у хиљадугодишњим пећима у Дехуи, поред које су се смјењивале генерације и генерације керамичара. Ако је центар глобалне производње бијелог порцулана у Кини, онда је центар кинеске производње бијелог порцелана у округу Дехуа.


Технологија производње и печења порцулана у округу Дехуа наведена је 2006. године као нематеријално национално културно насљеђе, што показује колико је ово занатско умијеће цијењено.


Локација пећи у Дехуа била је једна од локација свјетске баштине UNESCO-а “Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China”.


Дехуа је и данас један од највећих кинеских произвођача и извозника порцуланских предмета. Порцулан са ових простора и данас сија захваљујући споју античке умјетности и модерне интерпретације.




bottom of page