top of page

УЧИМО КИНЕСКИ ОНЛАЈН!

Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци ове године покреће онлајн курсеве кинеског језика за дјецу основношколског узраста и за средњошколце и одрасле.

Онлајн курсеви почињу 19. фебруара и трајаће до 14. јуна 2024. године: Наставу ће водити професори из Кине, два пута седмично у трајању од 90 минута. Бесплатни су за све студенте и запослене на Универзитету у Бањој Луци, те ученике основних и средњих школа. За остале који су заинтересовани за изучавање кинеског језика у онлајн формату, цијена курса износи 200 КМ.

 

За пријаву и остале информације о предавачима, тачним терминима курса и настави доступна је имејл адреса: konfucijev.institut@unibl.org

Зашто да учите кинески?

 

  1. Једна петина свјетске популације говори кинески, а око 500 милиона странаца широм свијета га учи.

  2. Кина је најбрже растућа економија и друга економска сила свијета и већ је присутна у разним аспектима нашег друштвеног и политичког живота. Стога често можемо да чујемо да је он језик будућности, што нам даје довољно разлога да га почнемо учити

  3. Подижете своју вриједност на тржишту рада (ново тржиште од преко 1 милијарде становника).

  4. Кина обилује богатом културом, традицијом, знаменитостима и другим занимљивостима које привлаче људе из свих дијелова свијета да је посјете.

  5. Они које говоре кинески језик, за разлику од других језика, користе и додатно развијају обје половине мозга како би могли разликовати значење ријечи (у кинеском језику од изговора зависи и значење).

  6.  Задовољите своју знатижељу.

 

 


О курсу кинеског језика

Онлајн учење кинеског језика пружа многе предности. Многи полазници ће сада имати приступ настави са било које локације, што је посебно погодно онима који живе у другим мјестима или више воле да присуствују настави из сопственог дома. Све што вам треба за наставу је интернет и уређај са којег ћете пратити наставу.

Иначе, Конфуцијев институт у понуди има курсеве свих нивоа који се одвијају у учионици и онлајн. Полазници имају прилику да се директно упознају са кинеским језиком и културом преко изворних говорника и професора кинеског језика. На крају програма добијају потврде о успјешном завршетку курса кинеског језика, уз могућност полагања испита ХСК (кинеског националног стандардизованог теста којим се одређује ниво знања кинеског језика нематерњих говорника) на Конфуцијевом институту, који је и Центар за полагање овог међународног признатог испита. 

 

Шта можете да очекујете када прођете сљедеће нивое:

 

ХСК 1

Број научених ријечи: 150

Број научених знакова: 170

Разумијевање и кориштење једноставних карактера (знакова) и реченица и представља припрему за наставак учења кинеског језика. Сви карактери су праћени латиничном транскрипцијом Пинјин.


ХСК 2

Број научених ријечи: 300

Број научених знакова: 347

Кориштење кинеског језика у свакодневном говору. Сви карактери су праћени латиничном транскрипцијом Пинјин.

 

ХСК 3

Број научених ријечи: 600

Број научених знакова: 617

Кориштење кинеског језика у свакодневној комуникацији, описивању посла или учења. Способност кориштења кинеског језика у разговору са Кинезима, током путовања у Кини, итд.

 

ХСК 4

Број научених ријечи: 1200

Број научених знакова: 1064

Широк опсег тема о којима се може разговарати на кинеском језику и разговор са Кинезима на вишем нивоу.

 

ХСК 5

Број научених ријечи: 2500

Број научених знакова: 1685

Способност читања новина и часописа на кинеском језику, гледања кинеских филмова и писања говора на кинеском језику.

 

ХСК 6

Број научених ријечи: 5000

Број научених знакова: 2663

Разумијевање у потпуности свих информација на кинеском језику и једноставно изражавање на било коју тему.




bottom of page