top of page

Одржан Трећи научни скуп са међународним учешћем „Друштво и политика“

Факултет политичких наука и Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци организовали су Трећи научни скуп са међународним учешћем „Друштво и политика“, који се одржао 30. септембра и 1. октобра 2022. године у хибридном формату – уживо у просторијама Факултета политичких наука Унвиерзитета у Бањој Луци, односно онлајн.


Овогодишњи дводневни скуп, под називом „Балкан и Исток: Доминантни дискурси,

интеркултурална комуникација и (анти)глобализација“, састојао се од два уводна предавања и четири секције.


Ово је прва међународна научна конференција на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци која се бавила искључиво Истоком и Кином, на којем је Конфуцијев институт учествовао као суорганизатор.


Конференција је била усмјерена ка разматрању образаца конструкције балканистичког и/или оријенталистичког дискурса, али и ка ширењу свијести о прошлим, постојећим и могућим облицима сарадње између балканских и источних народа.


У раду научног скупа учествовали су научници из Кине, Јапана, Мађарске, Данске, Албаније, Пољске, Србије и Босне и Херцеговине.


Основни циљ научног скупа је размјена академских сазнања у области студија балканистичког дискурса. Научни скуп је замишљен као окружење које подржава умрежавање и сарадњу између истраживача који се баве специфичним темама значајним за разумијевање међусобне условљености друштвених процеса на Балканском полуострву и другим друштвено-географским одредницама, односно прилика за промоцију и унапређење њихове сарадње у регионалом/интернационалном и интердисциплинарном контексту.






bottom of page